Az egri vár

Hacsak nem vagyunk olyan szerencsés egri főiskolások, akik a vár túlsó felén, az Almagyar-dombon laknak albérletben, és így minden nap megtehetik a váron át a kellemes oda-vissza utat, a megyeszékhelyen turistaként járva ki ne hagyjuk a várlátogatást! Családi jegyeseknek minden hónap második vasárnapján ingyenes a belépő, pedagógusoknak bármikor.

A gyerekek nagy örömére már lentről, a Dobó-térről szembetűnik a magasban lengő magyar lobogó. A kis várvédő-utódok lelkesen haladnak felfelé a macskaköveken. Fakard mindenütt kapható, több méretben is (a szemek és a lakás bútorzatának védelme érdekében kétgyermekes anyukaként jómagam inkább a rövidebb és tompább típusúakat ajánlom).

450 évvel a hősies várvédelem után most mi magunk lépdelhetünk a várfalak közt. Ágyúk jobbra-balra, közelről megnézhetők-megérinthetők; a földdel töltött fonott kosarak elöl két oldalt – itthon néztem utána: a kasok – az ágyúk védelmét szolgálták.

Van izgalmas börtönkiállítás, éremverde, kazamata, panoptikum, háromdés mozi, és több időszakos kiállítás, de egyszerűen csak sétálhatunk is, képzeletünket szabadon eresztve.

Gyíkok járta várfalak mögül, fentről belátunk a kiskertekbe, rá a rozsdaszín tetőkre, valahonnan zene szól. Elég kicsi az esély, hogy az alattunk ágaskodón kívül még egy másik minaretet is megpillanthassunk,  hacsak nem szándékozunk százhatvan vagy háromszász kilométernél is többet utazni aznap – az egri egyike a három, hazánkban épen fennmaradt, törökök építette, nyúlánk toronynak.

A kilencvenes évek elején “alternatív” zenét hallgató, mára szülőkké lett generáció tagjaiban felrémlik az Ágy, asztal, tévé című Kispál-album ötödik száma, persze törökül minden magyar tud annyit, hogy “ileri” vagyis “illéri, előre!” Gárdonyi Gézától.  A nagyszülők boldogan idézik föl érdeklődő unokáiknak olvasmányélményeiket, a mostani ovisokkal érdemes lesz visszatérni öt-hat hat év múlva újfent. A hátsó kapun kijutva az író lakóházába is bekukkanthatunk.

Hazaérve pedig újra levehetjük az Egri csillagokat a könyvespolcról. Akad, akinek le sem kell porolnia?